2010. április 19., hétfő

Kimaradt Titusz római császár


Egyik rendszeres levelezőbarátom megjegyzését köszönettel és töprengve teszem közzé:

"Tituszod felvezetésében nem emlékeztél meg Titus római császárról, Vespasianus császár fiáról. Úgy tudom, hogy a római nép nagyon szerette, de a zsidók aligha, mert az õ idejében foglalták el és rombolták le a rómaiak Jeruzsálemet. Õ személyesen is jelen volt."

Kérem további barátaimat és ennek a blognak rendszeres vagy csak véletlenül idekukkantó olvasóit, szintén osszák meg velem, ami eszükbe jut Tituszról, Nándorfehérvárról, de építészetről, regényírásról, a vulkáni hamu esetleges mezőgazdasági hasznáról vagy a pottyantós vécéről.

Levelezőbarátom, aki Titus goromba jeruzsálemi tetteit emlegeti, elfelejtette megemlíteni, hogy egyrészt ez a császár is építész volt a maga nemében, de sőt! - ahogy Galyó tanár úr mondani szokta a gimnáziumban - császársága idejére nagy vulkánkitörés is esett, így helyben is volnánk.

"79. augusztus 24-én tört ki a Vezúv, maga alá temetve Pompeiit, Herculaneumot és Stabiae-t. 80-ban tűzvész pusztított a fővárosban, de a fiscus mindkét esetben bőkezűen támogatta a károsultakat. Emellett folytatta az atyja által megkezdett építkezéseket, és ő adta át az Amphitheatrum Flaviumot hatalmas, 100 napig tartó, változatos ünnepségek keretében. Thermákat is építtetett, és támogatta a Római Birodalom úthálózatának építését. "

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése