2010. július 12., hétfő

Skulók

Üvegskulók


A skuló szó nincs benne az egyébként pompás, és általam szinte naponta forgatott Bakos: idegen szavak szótárában.
Nagynéném és keresztanyám: Bözsi a Váci utca csúnya részén, már egészen az akkor Vorosilov térnek nevezett Vámház térhez közel dolgozott egy gépíró-gyárban. Nyugodtan nevezhetem így, mert nagyüzem volt: egy hatalmas emeleti, nappal is villanyfénnyel megvilágított teremben sok-sok nő, olyan egymás mögött elhelyezett munkapadoknál, amilyeneket csak vietnami vagy kínai varrodákról készült dokumentumfilmekben látni, püfölte a hangos írógépeket az irtózatos zajban. Mert nem csak a gépek voltak hangosak, hanem többségük, valami, csak az ötvenes években használatos sokszorosító-technika kellékeként recsegős-ropogós alumínium-lemezekre gépelt.
Talán ehhez a lemezes sokszorosításhoz, vagy valamely még rejtélyesebb tevékenységhez használtak itt, az ú.n. Felsőoktatási Jegyzetellátó Vállalatnál kisdiónyi méretű üveggolyókat is. Valami hengerben forgatták őket: a rengeteg forgó üveggolyó mart valami lemezt (belülről?) simára. Forgás és ütközés közben az eredetileg csillogóan átlátszó üveggolyók fakóra maródtak, olyanok lettek, legalábbis színüket és fogásukat tekintve, mint az ugyancsak abban az időben minden kis boltban, trafikban, közértben árult Diana-cukorkák: érdes, matt fogású, nem átlátszó, csak áttetsző üvegtestek.
Ezekből hozott nekem Bözsi néha pár maréknyit. Egy-egy még el nem formátlanodott fényes, új, átlátszó golyót, amelyek egyébként pattanva és el nem törve magasra ugráltak, ha sima kőre ejtette az ember őket, és persze többségükben diansácukor-színűre mattultakat.
Mi nem golyóztunk az udvaron mint a Pál utcai fiúk: ezekkel a "skulókkal" is, mert így kellett őket nevezni- ha valaki golyót mondott volna, kiközösítik a bandából - "snúroztunk" örökké. A snúrozás benne van a Bakosban, meg lehet nézni.
"Bikázni" is lehetett persze a skulókkal, ha nem voltunk a snúrozáshoz elegen, vagy ha nem volt más kellék a bikázáshoz.
Aki tudja, mi volt a bikázás ( annyit elárulok, hogy a fő kelléke az akkor még mindenhol járó lovak elhagyott patkószegei voltak) írja meg gyorsan Vesztlnek vagy nekem.
----
Nos, Tóth Sanyi barátom, egykori általános iskolai és gimnáziumi osztálytársam, a "Vajda büszkesége" (ld. a Régebbi bejegyzések közt a május 28 29-i bejegyzéseket és fotókat) ezt írta válaszul:

Katonai szlengszótár
skuló (skuló, skúló, skúró, skuró) fn lőszer. [← argó ’(pisztoly)lőszer’]. — ólomgaluska, skúresz, sörét.


Szia Bandi!
56-ban rengeteg skulót szedtem én is össze nagyrészt az utcán ill. a Népligetben ami terítve volt az oroszok oda vonultak vissza.
A magot ügyesen kifeszegettük (szép sárgarézből volt a legtöbb) a lőport kiöntöttük egy helyre amit meggyújtottunk, rohadt nagy lánggal égett, a hüvelyt általában a ház téglái közé beszorítottuk és ácskapoccsal eldurrantottuk a gyutacsot.
Ezek a Gitárnak becézett géppisztoly lövedékei voltak. A géppuska skulója sokkal nagyobb volt, kifeszegetni a magot elég nehéz volt de 2x annyi puskapor volt benne és nagyobbat is szólt a gyutacs. Kedvenc játékunk volt még úgy november végéig amíg lehetett skulót gyűjteni, hogy a kimagozott, lőportalan hüvelyeket 4-5 darabot 1-2 centi távolságra a villamossínre raktuk, jött a villamos és leadott egy rövid sorozat durranást. Lett is pánik, hogy ki és honnan lő.
Ezt persze már sötétben csináltuk, hogy ne lehessen látni a síneken a hüvelyeket, és jó messziről figyeltük, hogy a villamos megáll vagy nem mert volt olyan is amelyik elhúzott onnan. Ezt a Könyvesen csináltuk azon a vágányon ahol a villamos a liget felén jött. Az utca végéből vagy a liget bozótosából kuksiztuk. Meglehetősen hülye játék volt de úgy 10 évesen nagyon jó volt.


Bikázás, hát a szabályokat nem ismertem, nem is játszottam. Alapanyag valóban a patkószög volt, ezekből is volt kisebb és nagyobb is. Ha jól emlékszem a nagyobbak voltak a keresettebbek én csak gyűjtöttem és vagy elcseréltem akármiért vagy 10-20 fillérért eladtam a többieknek.


Snúr igen kedvelt játék volt, én csak 5 agy 10 filléres alapon játszottam, így is lehetett bőven veszteni vagy nyerni. A nagyobb fiúk 1-2 forintos alapon játszottak és a felnőttek küzött akadtak olyanok is akik 10 forintban játszottak mi meg bámultuk őket, ennyi pénzt elveszteni vagy nyerni!


Ennyi jutott eszembe


Üdv Sanyi

2 megjegyzés:

  1. Golyózni, illetve vonat elébe skulót rakni, az megvan, de a bikázásról csupán a behalt akksi újraélesztése jut az eszembe.Bigézésről viszont már hallottam, két változata ismert, az egyik fadarabokkal,botokkal(óccsó játék), a másik lányokkal(drága) való bíbelődést jelent.

    VálaszTörlés
  2. Én is Debrecenben születtem, csak négy évvel korábban.
    Jó, hogy ideőben abbahagytátok a skulók gyüjtögetését.
    Minimum öt és járt érte statáriálisan, 72 óra alatt.
    Na jó, nem tízéveseknek, de volt aki csak 14 évet számlált.
    Meg azt az ötöt amit kapott.
    Voltak vagy hatan az egyetlen dunaparton talált forgópisztolyhoz.
    Beleerőltettek egy skulót, de nem sült el.
    A bíró vidáman csattogtatta az emelvényen mindaddig amíg szépen átlőtte a tenyerét és kirohant.
    Áthallatszott a lövés a zárkába.
    Jót röhögtünk amikor a hatból az egyik aki nálunk volt elmesélte.
    Harmincöt évet kaptak egy skulóért, mert a nálunk lévő elmúlt 18 - ő duplán vette ki a részét.
    Insz...

    VálaszTörlés