2010. január 26., kedd

Ütemanyagtöltés

Mág tavaly júniusban ezt jegyeztem be ebbe a fedélzeti naplóba:
VERSRITMUSOK - ÚJ ROVAT A BLOGBAN
ÜTEMANYAGTÖLTÉS
Új rovatot indítok egy Csikós Gábor BLOGJÁBÓL http://www.szem.tv/ lopott szóval: ÜTEMANYAGTÖLTÉS.

Csikós ezt írja: "A Youtube szépen telik vagy töltődik a gerilla marketing klipjeivel, nekem most a kedvencem a nemrég felkerült Red Bullos Nascar csapat pit beállása a Times Squaren. A Red Bull mindenhol ott van, levegőben a földön és vízen, sokat látni őket a világban, ez a nyíltszíni kerékcsere nagyon jó ötlet, az ütemanyagtöltés biztonsági okokból csak imitáció volt. Nem elég, hogy nemrég egy Ferrari gázolt filmforgatás alatt a közelben, nem kell oda egy tűz is. Nagyon jól van a film megcsinálva, és ahogy láttam, inkább operatőr lettem volna, mint szerelő, akinek a kezét majdnem feltekerte a pneumatikus kulcs.
---
Most, hogy blogismerősöm, Pécsi Marcell Cseszlovák megindította Rosszvers blogját, ilyen gonosz megjegyzést írtam bele Kölcsey Husztjáról:
A sah a Kölcsey-versben

Kölcsey Himnusza - mint ezt tegnapelőtt a köztársasági elnök (nyilván a haza egyes számú versszakértője is) megállapította - tökéletes vers.
Egy másik versének a Husztnak utolsó sora azonban, amit az általános iskolától kezdve százötven vagy több éve tanítanak, épp a szállóigévé vált: "Hass, alkoss, gyarapíts, s a haza fényre derűl!" sajnos döccen ritmikailag.
Ha helyesen skandáljuk, a perzsa sah hallatszik ki belőle, pedig akkor már a török padisahhal sem volt bajunk több mint száz éve:
Hallgassuk csak, így lenne jó a ritmus:
Hassal kossgyara píts/ sahhaza fényrede rűl

Na de Kölcsenek mindent szabad, a szállóige parancsánál pedig ma sincsen aktuálisabb.
Úgyhogy:
Hass, alkoss, gyarapíts, s a haza fényre derűl!

http://rosszversek.blogspot.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése