2009. május 16., szombat

Csigapörkölt

CSIGAPÖRKÖLT

Csigapörköltöt főzhetnék mindannyiatoknak ma villásreggilere, ha tudnám, hogyan kell megfőzni ezt az eledelt. Kétnapi eső után százszámra lepték el kapálással kevéssé háborgatott, mohos talajú sashalmi kertünk bokrainak tövét a jól megtermett éticsigák. Pontosítom a dolgot: ma szombat van, úgyhogy várnotok kellene vele keddig, egy régi erdélyi szakácskönyv-féléből annyit azért tudok a dologról, hogy ha mind összekapkodnám is őket hirtelen, három napig száraz homokban kéne tartanom őkelméket, míg kitisztulnak: kieresztik magukból zöldesfekete kukacaikat, ami nélkül , gondolom, kesernyés lenne a ruganyos csigahús. Egykor minden jobb erdélyi kamrában tartottak ilyen csigaládát -olvasom ugyanott. Aztán már csak forró víz kéne, kicsi vaj, megfelelő fűszerek, meg só, sok só. Aki a tenger gyümölcsei közül az amúgy magában ízetlen, jó ruganyos-rágós, szép fehér húsú tintahalat szereti fokhagymásan, fűszeresen, annak lenne való a csigapörkölt. A pépesre megdarált, házába visszagyömködött vajkrémes csigát, amit már nemcsak a Nagycsarnokban, de fagyasztva, ronda alufóliába parcellázva plázák mirelitládáiban láttam fagyoskodni, csak azoknak ajánlom, akinek a fogai már mind kihullottak.
No, ez mind csak elmélet. Lusta vagyok,várni se szeretek, várakoztatni se akarlak benneteket három hosszú napig, hagyom a csiganyájat békén legelészni tovább...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése